U okviru ovogodišnje Ljetne škole informatike, 22.8.2022., organizirana je radionica za nastavnike pod nazivom "Escape room igre u nastavi".

Kako je svakom nastavniku uvijek problem podići motivaciju učenika i obogatiti nastavu novim metodama rada, sudionici radionice upoznali su Escape room igre kao aktivnosti koje angažiraju učenike i učenici ih vrlo rado prihvaćaju te se mogu implementirati u različitim fazama nastavnog procesa: od uvoda i najave tematike, do ponavljanja i uvježbavanja gradiva. 

Sudionici su se upoznali s osnovnim komponentama svake Escape room igre na koje je posebno potrebno obratiti pažnju: na cilj igre koji može biti bijeg iz sobe do dolazak do nagrade, priče koja je jedna od najkreativnijih elemenata svake escape igre jer sadrži osnovnu ideju o tome što želimo ovom igrom učenicima prenijeti, što želimo da nauče kroz niz problema i izazova koje rješavaju koristeći svoje znanje, istražujući internet ili koristeći niz hintova i pomoćnih informacija unaprijed pripremljenih od strane nastavnika.

WhatsApp Image 2022 09 02 at 19.03.51

Kako bismo nastavnike osnažili za izradu digitalnih Escape igara upoznali smo ih sa nizom web alata kojima mogu izraditi kodirane poruke, anagrame, rebuse i izraditi izazove koje učenici trebaju premostiti kako bi došli do krajnjeg cilja. Nastavnicima je demonstriran način izrade digitalne Escape igre pomoću Google Formsa, a u okviru radionice  samostalno su izrađivali prve digitalne Escape igre u alatu Genially.

escape room

Nadamo se da smo radionicom prenijeli niz ideja i kreativnih primjera te se veselimo veselim i izazovnim satovima naših sudionika u kojima će učenici uživati rješavajući zagonetke Escape room igara naših sudionika.

Radionicu za nastavnike osmislila i provela Daniela Usmiani, nastavnica matematike i informatike u Srednjoj školi Bedekovčina.