Što je blok programiranje?

Blok programiranje je jednostavan način izrade aplikacija gdje se povlaćenjem i spajanjem ponuđenih blokova izrađuje aplikacija. Kod ovakvog načina programiranja nema potrebe za znanjem sintakse, ne može se dogoditi da program ne radi zbog toga što nedostaje znak ; ili neka zagrada, jer kada korisnik posloži blokove, kodovi se u pozadini generiraju sami. 

Kako mogu s blok programiranjem izraditi aplikaciju za Android?

Jednostavan način izrade aplikacija za android sustav je da se posjeti web mjesto http://appinventor.mit.edu/, prijavi se s google računom i može se početi programirati. Nema potrebe za instalacijom nikakvog programa na lokalno računalo, sve je online. 

Kako testirati aplikaciju?

Jedan od načina je da se može preuzeti i instalirati lokalno emulator za android aplikacije s poveznice: 

https://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-emulator.html

Nije nužno da se instalira taj emulator, jer postoji i drugi način za testiranje. Program MIT AI2 Companion za android uređaje se instalira na mobitel ili tablet s ove poveznice te se ona prebacuje na mobitel i tamo testira u realnom vremenu tijekom izrade. PC na kojem se izrađuje aplikacija i mobitel za testiranje trebaju biti na istoj WiFi mreži. Zatom treba pokrenuti MIT AI2 Companion na mobitelu, a na PC-u otići gore na meniju pod Connect - AI Companion te s mobitelom kroz MIT AI2 Companion aplikaciju skenirati QR kod. 

Kako započeti?

Na početnoj stranici http://appinventor.mit.edu/ klilkne se na "Create Apps!" u gornjem lijevom uglu, prijavi se s google računom i to je to. Otvori se novi projekt, prate se upute kojih ima mnogo unutar tog web mjesta ili se mogu u galeriji preuzeti tuđi radovi i analizirati njihovi blokovi. 

Upute za izradu igre Mole Mash

Video upute korak po korak do izrade igre Mole Mash možete pratiti na poveznici:

http://www.appinventor.org/content/ai2apps/simpleApps/androidMash

ili ovdje:

https://appinventor.mit.edu/explore/ai2/molemash

Kompletni blokovi za ovu igru izgledaju ovako: