Pobjednici ovogodišnjeg nagradnog natječaja digitalna igra(čka) u sklopu projekta Generacija Now su učenici Patrik Živić, Tomislav Martinez i Filip Podhraški. Mentori su im bili Dario Šimag i Stjepan Šalković.

Od 123 obrazovne institucije odabrano je njih 75. Jedna od njih je bila i Krapinski informatički klub KRIK. U projektu su dobili modernu IoT opremu, mikrokontrolere, senzore, besplatan pristup internetu i financijsku donaciju. Tijekom godine nastavnici su prisustvovali edukaciji. Edukacija je provedena online, a tijekom nje nastavnici su i praktično radili na dobivenoj opremi. Svima je otvorena i online platforma za učenje https://izradi.croatianmakers.hr/

Uslijedio je rad učenika na izradi digitalne igračke. Patrik Živić i nastavnik Dario Šimag vezani su uz muziku, pa je logičan bio izbor da tim krene u tom smjeru. Kako je vrijeme odmicalo na početnu igračku koja je svirala dodane su i nove mogućnosti. Ona sad može snimiti odsvirano, reproducirati snimku, a koristi i mrežu za spremanje podataka. Učenici su koristili elektroničke komponente dobivene u projektu, a cjelokupno programiranje je isključivo njihovo djelo. Sve zajedno složeno je u kućište koje ima LCD display za prikaz. Pravi mali suvremeni MKR1000 klavir.

Generacija NOW se provodi s ciljem pružanja modernih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U nastavku projekta učenici rade još jedan projekt s temom po svojem izboru. Ovaj put dozvoljeno im je koristiti i komponente koje nisu dobivene u donaciji. U tu svrhu su i osigurana sredstva iz donacije. Osim rada za završnu izložbu biti će vrednovan i Hackathon, online natjecanje u poznavanju tehnologija korištenih u projektu. Učenici i njihovi mentori prionuli su opet poslu. Iako već jednu pobjedu imaju, najvrjednije što su skupili su znanja i vještine. No, radit će oni i dalje pa uz malo sreće i puno truda možda budu opet pri vrhu.